FRANCIA RIVIERA

Annyi csodás hely van a világon, idén nyáron mi a Francia Riviérát választottuk úti célul.

Első körben repülővel szerettünk volna menni, de végül úgy döntöttünk, nem olyan sok az a 12 óra utazás és bevállaljuk inkább autóval. Persze a 12 órából 14 lett, és nagyon elfáradtunk az út alatt, de szerintem nem volt annyira vészes. Magyarországról fél 6-kor indultunk és ha nem lett volna Nizzától dugó, simán leértünk volna este 6-ra Cannesba.

Ja igen, Cannest választottuk a sok gyönyörű városból, amelyek a Cotte’d Azúron terülnek el. Főként azért, mert itt homokos a tengerpart, és ez helyezkedik el középen azok közül a városok közül, amiket látni szerettünk volna.

A térképen azok a városok szerepelnek, amiket mi meg szerettünk volna nézni (kivéve San Remo).

1. N A P

Mivel este értünk oda Cannesba, ezért aznap már nem igazán csináltunk semmi érdemlegeset. Viszont a franciák aznap, azaz július 10-én játszották a vb elődöntőt a belgákkal, és az 1-0-ás győzelem után bekerültek a döntőbe. Tehát aznap este igazából egész Franciaország és persze Cannes is megőrült.

 

2. N A P

Cannes

A szállásunk Florella Félix Faure volt teljesen a központban. A piactól 2 percre, a tengerparttól 6-7 percre, a vonatállomástól 10 percre volt.
Nem igazán szoktam reggelizni, de a pármai sonka és a friss rukkola a piacról levett a lábamról.
Ez volt az a nap, ahol egész nap strandoltunk és felfedeztük a várost.

3. N A P

Cannes

Igazából az volt a terv, hogy egy nap Cannes tengerpart, pihenés, és minden második nap városnézés. De itt adtunk magunknak még egy napot és inkább ettünk egy olasz nápolyi pizzát..

 

4. NAP

Nizza

Reggel korán elindultunk Nizzába. Mivel közel volt a vasútállomás és csak jót olvastunk a francia vonatokról, így úgy döntöttünk, hogy azzal megyünk. 40 perc volt az út és már ott is voltunk az óriási Nizzaban, amely Franciaország ötödik legnagyobb városa. Az óváros színes házai nagyon megkapóak voltak. Itt teljesen más színű volt a tenger, mint nálunk Cannesba. Abban biztosak voltunk, hogy a kilátóba fel szeretnénk sétálni, és mennyire megérte.

 

 

5. N A P

Cannes

Mivel Franciaország híres a luxus divatmárkákról, nem csoda, hogy rengeteg kávézó is fut egy-egy luxusmárka neve alatt. Bár az Armani olasz eredetű, szerencsémre azért létezik egy Armani Caffè Cannesban. Mindenképpen el szerettem volna látogatni ide, mégha 3000 forint is lesz egy kávé,bár nem annyi volt. ( mivel ezzel riogattak utazás előtt.) .
Annyira imádtam ezt a helyet!
A tengerpartra nézett, de olyan nyugalom volt benn. Ez egy must have place, ha Cannesban jártok!

 

 

6. N A P

Monaco – Monte Carlo – Èze Village

Talán ezt a napot vártam a legjobban, hiszen régóta kíváncsi voltam Monacora. A Monacói Hercegség egy önálló és független városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger között található a francia Riviérán. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa.
Ide is vonattal utaztunk, viszont ez már 1 óra 10 perc távolságra volt tőlünk. Nagyon érdekes hely, simán bejárható egy nap alatt gyalog. Itt jött el az a pillanat, amikor már nem voltak számomra érdekesek a Ferrarik, Maseratik, Lamborghinik annyit láttam.. Fura nem?
Persze a kikötő itt is tele volt jachtokkal, de Nizzaban és Cannesban is. Mégis más hangulata volt az egésznek, mint a másik két városnak.
A Casino gyönyörű volt, de sajnos nem mentünk be játszani. Pedig kellett volna. 🙂

 

Miután úgy éreztük, hogy kimerítettük Monacot, elindultunk visszafelé. Még a Nizzai megálló előtt leszálltunk a kis vonatunkról, mert anya olvasott egy gyönyörű eldugott kis francia falucskáról, Ézéről. Bár ő úgy tudta, hogy fel kell gyalogolni a hegyekbe a tűző napsütésben ( hátha napszúrást kapunk ), szerencsére egy helyi francia néni, aki egy szót sem tudott angolul, elmondta nekünk ( franciául ), hogy nehogy gyalog menjük, itt a 83-as busszal 10 perc alatt ott vagyunk. Így is volt. Tényleg egy csodaszép, régi hegyi falucskát láttunk, amit a csúcson lévő gyönyörű botanikus kert megkoronázott.

 

Hazafelé tudtuk, hogy már elkezdődött a vb döntő és bár nem akartunk lemaradni róla, ez így jött össze. Óriási meglepetés volt, amikor a vonaton bemondták, hogy Franciaország rúgott egy gólt. Remélem mondanom sem kell, hogy mi nyilván a franciáknak szurkoltunk szemben az egész világgal. Óriási élmény volt pont akkor Franciaországban tartózkodni, amikor ők megnyerték 20 év után újra a világbajnokságot. Aznap megőrültek!

 

 

8. N A P

St. Tropez

Na ide nem lehetett vonattal menni! Illetve lehetett volna, de az nagyon bonyolult az átszállások miatt. St. Tropezba általában autóval, hajóval vagy helikopterrel mennek az emberek.. Mi végül nagy nehezen az autó mellett döntöttünk.
Maga a hely nekem nagyon tetszett, mert meseszép kis üdülőváros. Sokan az 1960 és 1970 között itt forgatott „Csendőr filmek” miatt, sokan Brigitte Bardot, sokan pedig akárcsak én is a DJ Antoine feat. Timati & Kalenna – Welcome To St. Tropez számnak köszönhetően hallottak már erről a városról. Szép, szép, még szebb lett volna, ha eljutok a Nikki Beachre és nem egy régi várat kell megnéznem .. De ilyen a családi nyaralás!
Írtam korábban, hogy sok luxusmárka kávézó van Franciaországban, de mindközül kiemelkedik a Dior Des Lices. A Nikki Beach mellett ide szerettem volna eljutni.
Gyönyörű környezetben lehetne itt kávézgatni, de annyira sznob volt még a pincérlány is, hogy az valami elképesztő ( persze tudom, hogy ez a Cote’d Azur ) . Ráadásul, amit először kikértünk Bogival kávé borzasztó volt. Úgy gondolom, hogy egy Diornál még a legrosszabb kávé is tökéletes. Hát nem. Sajnos ez a hely nagy csalódás, viszont a környezet az csodálatos volt. Egy régi kis villának a kertjében lehet náluk reggelizni, vacsorázni, kávézni, majd benn a villában van egy Dior üzlet kialakítva. Tudnak valamit.

 

9. N A P

Cannes

Mindig kell egy vásárlós nap! Nekünk ez az utolsó napra maradt. Míg mindenki szuvenírekért rohangált, én az egész délelőttömet a Sephorá(k)ban töltöttem.

 

10. N A P

Újra az egész napunk utazással telt, viszont már élményekkel feltöltődve jöttünk hazafelé. Ha valaha azon gondolkodnátok, hogy ellátogatnátok a Francia Riviérára, de azzal riogatnak, hogy az csak az elitnek van a drágaság miatt, ne dőljetek be! Franciaország annyira gyönyörű és más. Egyszer muszáj látni!